În timpul desfășurării sarcinilor lor de lucru, electricienii se expun la o serie de riscuri care pot fi evitate stabilind măsuri stricte de prevenție. Dacă vrei să-ți protejezi lucrătorii și să le oferi cel mai bun loc de muncă, cel mai bine ar fi să colaborezi cu o firmă de protecția muncii București, dar pentru început, cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere sunt următoarele:
Un electrician trebuie întotdeauna să poarte echipament de protecție, inclusiv ochelari de protecție, cască, mănuși izolante și încălțăminte de protecție pentru a se proteja de contactul cu componentele electrice și de alte pericole asociate cu munca pe care o desfășoară.
Înainte de începerea unei lucrări, un electrician trebuie să identifice și să evalueze toate riscurile asociate muncii pe care o efectuează. El trebuie să înțeleagă pericolele legate de sistemul electric, așa cum este șocul electric, arcul electric sau riscul de incendiu.
Șocul electric este o reacție fiziologică a corpului uman în momentul în care curentul electric trece prin acesta. Această situație poate avea multiple cauze cum ar fi: un aparat electrocasnic defect, prize montate necorespunzător sau alte surse de energie electrică.
Un șoc electric poate varia în intensitate și poate fi fatal sau neletal. În cazuri ușoare, el poate cauza o senzație de furnicături sau amorțeală, iar în cazuri mai grave poate provoca spasme musculare, convulsii, arsuri și chiar oprirea bătăilor inimii.
Arcul electric pe de altă parte este o descărcare electrică între doi conducători. Aceasta poate apărea în urma unei defecțiuni în sistemul electric și poate fi generat de o tensiune excesivă, o defecțiune în izolația conductorului sau de o expunere la surse externe de căldură sau de apă.
Arcul electric este periculos pentru că poate cauza arsuri, explozii și incendii și poate afecta calitatea aerului prin generarea de substanțe toxice precum: ozo sau monoxid de carbon.
Înainte de începerea lucrului la un sistem electric, orice electrician trebuie să se asigure că a întrerupt alimentarea cu energie electrică. Dacă nu procedează astfel, riscul producerii unui șoc electric sau al unui arc electric este foarte mare.
Un electrician, ca orice alt specialist care se expune unei munci periculoase, trebuie să se asigure că echipamentele sale se află într-o stare perfectă de funcționare. De asemenea, dacă identifică un cablu sau un echipament defect sau uzat, el trebuie să înlocuiască elementul defect și nu să încerce să-l repare prin metode neconvenționale. O întreținere corespunzătoare a echipamentelor și instrumentelor de lucru este vitală pentru evitarea eventualelor defecțiuni, dar și a accidentelor de muncă.
Electricienii trebuie să pună mai înainte de toate propria siguranță pentru că un accident de muncă în acest domeniu conduce multe ori la pierderea vieții. Ei trebuie să respecte întotdeauna regulile de siguranță impuse prin lege, dar și cele stabilite în cadrul companiei la care lucrează. Pentru cele mai bune condiții de muncă, electricienii, dar și superiorii lor trebuie să se asigure că sunt la curent cu cele mai noi reglementări din domeniul siguranței, dar și cu faptul că le urmează în mod corespunzător.
Participarea la formarea și instruirea în domeniul SSM îi ajută pe electricieni să înțeleagă mai bine riscurile meseriei la care se expun și să evite accidentele. Formarea și instruirea în domeniul SSM trebuie să înceapă cu identificarea obiectivelor de formare și nevoile de dezvoltare a unui electrician în domeniul SSM.
În funcție de nevoile identificate se realizează un plan de formare și se organizează cursuri și sesiuni de instruire.
Chiar dacă munca sa se bazează mai mult pe practică, un electrician trebuie să învețe și teoria și principiile de bază SSM.
După ce electricianul a învățat teoria, el trebuie să exerseze și să aplice cunoștințele acumulate în situații practice.
Evaluarea performanțelor este importantă și ea pentru a se verifica nivelul cunoștințelor acumulate de lucrătorul în cauză. De asemenea, este important și ca electricianul să își actualizeze cunoștințele și să urmezi instruiri periodice pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi standarde în domeniul SSM.
Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…
Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…
Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…
În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…
Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…
În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…