Blog

Gestionarea sănătății la locul de muncă

Gestionarea sănătății la locul de muncă

Sănătatea și securitatea în domeniul muncii sunt două probleme de maximă importanță pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. Dar, în general, pentru că se consideră că o securitate precară pune în pericol viața angajaților, de cele mai multe ori accentul cade pe securitate în detrimentul sănătății, cea din urmă ajungând să fie neglijată.

 

Dar și o sănătate șubredă, care se înrăutățește pe zi ce trece, poate duce în final la îmbolnăvirea sau chiar decesul unul angajat. De aceea, experții în domeniul sănătății și securității în muncă precum echipa Euramis, o firmă de protecția muncii București, sunt de părere că problemele de sănătate ce au ca principală cauză locul de muncă, ar trebuie considerate accidente cu progresie lentă, care în final pot produce consecințe la fel de grave sau chiar mai grave decât unele accidente.

 

Care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se confruntă angajații?

 

Cele mai frecvente probleme de sănătate pe care le acuză angajații de pretutindeni sunt:

 

  • suprasolicitarea oaselor și a mușchilor;
  • alergiile provocate de factorii prezenți în mediul de lucru;
  • afecțiuni ale aparatului respirator cauzate de viruși sau mediul de lucru necorespunzător;
  • afecțiuni ale aparatului digestiv provocate de dieta săracă și programul de masă neregulat;
  • anxietatea, depresia și alte boli de natură psihologică;

 

Toate aceste probleme enumerate mai sus sunt în general mult mai dificil de identificat în comparație cu accidentele obișnuite, se produc pe o durată lungă de timp, nu pot fi asociate unei singure cauze, se diagnostichează greu și de cele mai multe ori, când în sfârșit primesc un diagnostic acesta vine prea târziu.

 

Principalii factori care contribuie la înrăutățirea problemelor de sănătate la locul de muncă pot fi: stresul excesiv, programul încărcat, sarcinile de muncă prea dificile pentru condiția fizică a unui angajat, contactul cu agenți biologici, flora, fauna și alte elemente prezente la locul de muncă.

 

Importanța monitorizării periodice a stării de sănătate a angajaților

 

Legea europeană obligă angajatorii să monitorizeze starea de sănătate a angajaților lor. Ceea ce înseamnă că lucrătorii trebuie să efectueze vizite medicale regulate și să fie consultați de un medic de specialitate, costurile fiind suportate de angajator.

 

Scopul principal al vizitelor medicale este de a stabili dacă un angajat este sau nu apt pentru a îndeplini sarcinile prevăzute în contractul său individual de muncă. În timpul acestor vizite medicale se presupune că angajatului respectiv ar trebui să i se controleze în amănunt starea de sănătate, medicul descoperind în același timp și eventualele probleme de sănătate care s-au instalat din cauza naturii muncii prestate.

 

La finalul fiecărei vizite medicale, medicul de medicina muncii este dator să stabilească încă o dată dacă lucrătorul pe care l-a exminat este sau nu apt pentru muncă. De exemplu, dacă se descoperă faptul că un lucrător din domeniul agricol este alergic la fân și la polen, lui ar trebui să nu i se ceară să manipuleze baloți de fân sau furaje pentru animale. Pe de altă parte, un lucrător care prezintă probleme cardiovasculare, nu ar trebui să fie lăsat să conducă vehicule sau utilaje pentru a nu pune în pericol sănătatea sa și a persoanelor din jur.

 

Cu alte cuvinte, procesul de monitorizare a stării de sănătate a lucrătorilor trebuie să fie proactiv și să contribuie la identificarea problemelor de sănătate a lucrătorilor încă de la apariția lor, înainte ca acestea să se agraveze.

 

În anumite medii de lucru, se recomandă angajatorilor să păstreze pentru fiecare lucrător în parte, câte un dosar special care să conțină informații clare în legătură cu bolile de care suferă fiecare persoană în parte.

 

Importanța vaccinurilor pentru sănătatea la locul de muncă

 

În țara noastră, precum și în celelalte state europene, vaccinurile nu sunt obligatorii. Dar persoanele care din diferite motive au ratat un vaccin important și doresc să-l facă mai târziu pentru a se proteja de diferitele boli pe care le pot lua de la locul de muncă, pot vorbi cu medicii lor în acest sens. Câteva exemple de vaccinuri care pot fi utile în special lucrătorilor din domeniul agriculturii, sunt vaccinul antitetanos, vaccinul împotriva hepatitei etc., boli atât de periculoase încât pun în pericol viața celor care le contractează.

 

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

7 months In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

7 months In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

7 months In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

7 months In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

7 months In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

7 months In urma