Blog

Firmele mici au nevoie de protecția muncii?

Firmele mici au nevoie de protecția muncii?

Orice angajator este obligat din punct de vedere legal să asigure protecția muncii lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă, deoarece nu există loc de muncă în care să nu există riscuri de accidente sau de boli profesionale.

Prin urmare, potrivit legii, angajatorul este obligat să ia toate măsurile necesare privind protecția muncii. Acesta trebuie să facă tot ce este necesar pentru a evita riscurile și a le combate la sursă.

De asemenea, trebuie să adapteze munca la om, mai ales în ceea ce privește proiectarea posturilor de muncă, să aleagă echipamentele corespunzătoare de muncă, metodele de muncă și de producție, în vederea reducerii monotoniei muncii, a muncii cu ritm predeterminat și a diminuării efectelor acestora asupra sănătății

Trebuie să se adapteze la progresul tehnic și să înlocuiască ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai puțin periculos. Trebuie să dezvolte o politică de prevenire coerentă care să cuprindă tehnologiile, organizarea muncii, condițiile de muncă, relațiile sociale și influența factorilor din mediul de muncă.

Trebuie să adopte măsuri de protecție colectivă față de măsurile de protecție individuală și să furnizeze instrucțiuni corespunzătoare lucrătorilor.

Luarea măsurilor de protecție a muncii este necesară pentru a reduce accidentele, pentru a micșora gravitatea și frecvența accidentelor, pentru a promova sănătatea lucrărilor, pentru a crește productivitatea, îmbunătăți serviciul oferit și mediul de la locul de muncă.

Știm cu toții că accidentele de muncă care au loc în orice firmă, indiferent de mărimea ei nu sunt planificate și nici prevăzute, ceea ce presupune o întrerupere a activității și, prin urmare, au ca rezultat direct, pierderi. Din acest motiv, măsurile de protecția muncii sunt fundamentale.

Politica de protecția muncii în firme are în vederea minimizarea acestor costuri sau pierderi, dar pe lângă acestea mai sunt și altele care, deși mai puțin tangibile, sunt extrem de importante. Exemplu: mediul de muncă, imaginea firmei și starea de bine a lucrătorilor, reducerea fluctuației forței de muncă.

O protecție a muncii adecvată contribuie la îmbunătățirea calității vieții lucrătorilor și odată cu aceasta și fidelitatea lor față de firmă. Dacă lucrătorii simt că firma în care lucrează investește în securitatea muncii se conving că angajatorului îi pasă de ei.

Se îmbunătățește randamentul la locul de muncă. Timpul dedicat muncii efective crește, nu se pierde timp în căutarea formei de evitare a riscurilor sau accidentelor. Existența unor lucrători motivați care doresc să contribuie la îmbunătățirea muncii are drept rezultat direct o prevenire la nivel înalt.

Senzația generată de o bună prevenire și protecție a muncii lucrătorului crește indiciile calității muncii și produsului final.

Imaginea companiei se îmbunătățește, din punctul de vedere al clientului intern și al celui extern. Angajamentul de prevenire a riscurilor profesionale este o investiție care îmbunătățește relațiile și garantează încrederea furnizorilor și a lucrătorilor.

Recunoașterea erorilor și furnizarea răspunsurilor corecte este, un alt mod, de a acorda importanță prevenirii care favorizează relațiile din mediul înconjurător, contribuind la idei sau solicitând ajutor.

Deși poate părea irelevant, lucrătorii doresc să se simtă în siguranță în mediul lor de muncă, și a  miza pe o politică de protecție a muncii bine pusă la punct poate fi un alt instrument pentru atragerea de talente în firmă.

Pe de altă parte, protecția muncii reduce absenteismul de la locul muncă, contribuie la evitarea conflictelor și îmbunătățirea mediului de lucru.

Se reduc în mod clar cheltuielile prin faptul că există costuri derivate din non-prevenire.

Este evident, din toate aceste motive, că investirea în protecția muncii se bazează pe o organizație competitivă și sigură, care creează un mediu de lucru satisfăcător pentru a obține un rezultat optim și diferențiat.

Ținând cont de toate aceste aspecte, se poate spune clar că și firmele mici, ca și cele mari, au nevoie de protecție muncii cu scopul prevenirii accidentelor, bolilor profesionale și îmbunătățirii calității vieții și mediului de la locul de muncă.

Din acest motiv, angajatorul are obligația legală de a organiza activități de prevenire și protecție. O  poate face prin intermediul lucrătorului sau lucrătorilor desemnați să se ocupe de aceste activități menite să prevină riscurile profesionale.

Lucrătorii desemnați trebuie să dispună de timpul necesar pentru a-și putea îndeplini obligațiile ce le revin prin lege.

Dacă în întreprindere și/sau unitate nu se pot organiza activitățile de prevenire și cele de protecție din lipsa personalului competent, angajatorul trebuie să recurgă la servicii externe.

Acestea pot fi oferite de Euramis Consulting, o firmă de protecția muncii din București, care se poate ocupa de identificarea și semnalizarea pericolelor, evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăviri profesionale, elaborarea de instrucțiuni proprii de securitate a muncii și situații de urgență, etc.

Euramis Consulting este soluția pentru măsuri de protecția muncii de cea mai bună calitate!

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

7 months In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

7 months In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

7 months In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

7 months In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

7 months In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

7 months In urma