Sindromul burnout sau epuizarea profesională este o boală din ce în ce mai invocată de angajații din întreaga lume. Acest sindrom se manifestă prin uzura psihică a angajatului pe fondul de stres cauzat de mediul de lucru și din cauza nerespectării drepturilor acestuia legate de odihnă.
Organizația mondială a sănătății trage și ea un semnal de alarmă în legătură cu această afecțiune și noi, la fel ca orice altă firmă de protecția muncii București sau din oricare alt loc din țară, considerăm că de asemenea ar trebui să vorbim mai mult despre ea pentru a o conștientiza și, cel mai important, pentru a o preveni.
La nivel mondial, se dorește chiar desemnarea sindromului burnout ca boală profesională, astfel încât angajații afectați de el să poată beneficia de concediu medical, dar în acest moment încă suntem departe de luarea unei astfel de decizii.
Cu cât înțelegem mai bine contextul care a dus la declanșarea sindromului burnout pentru fiecare individ în parte, cu atât putem stabili mai bine gravitatea acestuia, dar și importanța acordării unor zile de recuperare.
De cele mai multe ori, sindromul burnout apare atunci când un șef își exploatează angajatul în asemenea măsură încât generează un mediul de muncă toxic pentru acesta și persoana afectată ajunge să se simtă permanent stresată, chiar și în timpul liber, ajungând să nu se mai poată deconecta niciodată complet de la serviciul pe care îl are pentru a se relaxa total.
Din punctul nostru de vedere, concediul medical este o soluție optimă și rapidă pentru întâmpinarea sindromului burnout, dar ce te faci atunci când angajatul trebuie să se întoarcă la serviciul său și să ia de la capăt toate sarcinile stresante care i-au provocat declanșarea sindromului?
Sindromul burnout nu se instalează deodată, brusc, ci pe parcurs. Să spunem că azi un angajat a primit o serie de sarcini în plus față de sarcinile obișnuite stipulate în contractul său individual de muncă, nu reușește să termine tot în timp util și atunci trebuie să stea peste program pentru a-și finaliza lucrul. A doua zi la fel, a treia la fel, a patra la fel… până când, la un moment dat, energia angajatului scade și odată cu ea și productivitatea și motivația. Atunci se instalează o stare crescută de nervozitate, dar și o senzație de oboseală care nu dispare de pe o zi pe alta.
Sindromul burnout a fost identificat pentru prima oară în jurul anilor 70 și se manifestă printr-o stare constantă de alertă, neliniște, stres resimțit chiar și în timpul liber, dureri musculare, oboseală, insomnie, probleme gastrointestinale și chiar și dureri de cap.
În cazuri grave, sindromul burnout poate duce la anxietate, depresie și chiar tendințe suicidale, motiv pentru care trebuie tratat cu deplină seriozitate și vindecat cât mai repede.
Din fericire, sindromul burnout nu este o boală cronică. Dar chiar și așa, el poate provoca anumite modificări la nivel cerebral care, conform studiilor, se pare că pot avea asupra persoanei afectate aceleași efecte precum traumele din copilărie.
Cea mai bună soluție pentru prevenirea, dar și pentru tratarea sindromului burnout este crearea unui mediu de lucru cât mai confortabil și a unui program de muncă echilibrat.
Un mediu de lucru confortabil este un mediu de lucru care asigură nevoile primare ale angajatului, începând cu nevoia de siguranță, dar îi oferă și uneltele necesare atât pentru desfășurarea în condiții optime a sarcinilor sale de lucru, cât și pentru a se bucura din plin de pauze, într-un mod relaxant.
În ceea ce privește programul de lucru, orice angajat trebuie să fie capabil să-și desfășoare sarcinile de muncă în cadrul orelor pe care le petrece la serviciu și doar în perioada stipulată în contractul său individual de muncă. În cazul în care acesta nu reușește în mod repetat să termine ceea ce i-a fost încredințat, angajatorul trebuie să-și pună semne de întrebare și să verifice dacă nu cumva l-a încărcat cu mai multe sarcini decât acesta poate fizic îndeplini.
Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…
Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…
Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…
În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…
Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…
În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…