Multi salariati viseaza sau isi doresc cu tarie oportunitatea si confortul de a lucra de acasa. In functie de responsabilitatile salariatului, de sarcina de munca, aceasta poate fi o posibilitate reala sau un vis fantezist.
Vestea buna este faptul ca un numar tot mai mare de companii cauta lucratori care sa isi desfasoare activitatea la domiciliu. Si nici nu e de mirare avand in vedere ca stam atat de prost la infrastructura rutiera si de transport, in general.
De munca la domiciliu pot beneficia atat angajatii, cat si angajatorii. Desfasurarea activitatii la domiciliu are ca avantaje, in primul rand, eliminarea timpilor si a costurilor necesare deplasarilor la locul de munca, precum si eliminarea absenteismului, ceea ce contribuie substantial la scaderea costurilor si la cresterea productivitatii pentru ambele parti. Se elimina si acea “competitie” gen: “Cine vine primul a serviciu si cine pleaca ultimul”.
O parte dintre cele mai uzuale activitati care se pot efectua la domiciliul angajatului includ urmatoarele locuri de munca: web developer, programator IT, grafician, designer, traducator tehnic, specialist PR, scriitor, interpret, editor, programator, agent vanzari si reprezentant al serviciului clienti.
Munca la domiciliu sau munca la distanta?
Aceste tipuri de activitati prezinta anumita diferente, asa ca, mai intai sa vedem cum sunt definite fiecare.
Munca la distanta reprezinta activitatea desfasurata de o persoana intr-un loc diferit de persoana care are responsabilitatea de a-l supraveghea direct si/sau care o plateste pentru munca efectuata.
Munca la distanta poate exista sub mai multe forme de lucru, dupa cum urmeaza:
– munca la domiciliu si
– munca in afara domiciliului salariatului (Ex. la sediul clientului sau companiei beneficiare de o anumita prestare de servicii).
Munca la domiciliu este o forma a muncii la distanta, care consta in desfasurarea muncii salariatului la domiciliul sau.
Ambele situatii au un numitor comun: desfasurarea activitatii sau efectuarea sarcinii de munca fara supreveghere directa din partea sefului ierarhic superior!
Aceasta impica, cu atat mai mult, un grad sporit de constientizare, la nivel de salariat, a riscurilor care pot afecta viata sau sanatatea, chiar daca locul de munca este acasa sau la alt sediu decat cel al companiei angajatoare.
Munca la domiciliu este reglementata in Codul Muncii, la articolele 108, 109, 110, dupa cum urmeaza:
Art. 108. (1) Sunt considerati salariati cu munca la domiciliu acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin.
(2) In vederea indeplinirii sarcinilor de serviciu ce le revin, salariatii cu munca la domiciliu isi stabilesc singuri programul de lucru.
(3) Angajatorul este in drept sa verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca.
Art. 109. Contractul individual de munca la domiciliu se incheie numai in forma scrisa si contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu;
b) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului;
c) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.
Art. 110. (1) Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.
(2) Prin contractele colective de munca si/sau prin contractele individuale de munca se pot stabili si alte conditii specifice privind munca la domiciliu, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Ce trebuie sa stim despre obligatiile SSM (sau protectia muncii) pentru angajatul care presteaza activitate la domiciliu?
Dintre intrebarile cel mai des adresate referitoare la munca desfasurata la domiciliu, acestea se refera la obligatiile pe linie de protectie a muncii.
Angajatii care isi desfasoara activitatea la domiciliu isi vor stabili singuri programul de lucru, iar angajatorii au dreptul de a verifica salariatii cu munca la domiciliu, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca.
In ceea ce priveste protectia muncii, angajatii care lucreaza la domiciliu se bucura de toate drepturile si obligatiile lucratorilor prevazute de Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.
In acest sens, angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea in munca si pentru angajatii care isi desfasoarea activitatea la domiciliu, iar aceasta se refera la toate aspectele legate de munca, incluzand evaluarea riscurilor, instruirea si informarea, dotarea cu echipamente de munca si echipamente individuale de protectie, supravegherea sanatatii s.a.
Astfel, obligatiile angajatorului in ceea ce priveste protectia muncii in raport cu angajatul care isi desfasoara activitatea la domiciliu consta (fara a se limita) in esenta:
– identificarea a factorilor de risc profesional pentru controlul de medicina muncii
– evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala
– efectuarea instructajalui SSM (sau protectia muncii) si SU (sau PSI)
– intocmirea/consemnarea periodica a fiselor individuale de protectia muncii si PSI
– testarea cunostintelor dobandite in urma instruirii
– dotarea cu echipamente de munca adecvate (certificate SSM, cu marcajul de conformitate “CE”)
– dotarea cu EIP (Echipament individual de protectie, daca este cazul)
Instruirea angajatilor care isi desfasoara munca la domiciliu
Conform art. 20 alin. (1) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, angajatorul trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specifice locului de munca si postului sau. Legea 307 /2006 modificata si completata privind apararea impotriva incendiilor prevede, de asemenea, instruirea salariatilor din punct de vedere PSI (prevenire si stingere incendii).
Faptul ca salariatul lucreaza la domiciliu nu exclude instruirea suficienta si adecvata, tinand seama de particularitatile locului de muna, chiar daca acesta este la domiciliu. In fond traim intr-o lume plina de riscuri si nu de putine ori oamenii se accidenteaza grav (uneori mortal) si acasa, fie ca muncesc fie ca desfasoara activitati casnice (acestea din urma nu sunt sub incidenta legislatiei muncii).
Desigur ca instruirea SSM si SU pentru cei care muncesc la domiciliu comporta anumite particularitati tehnice si organizatorice, ori pentru aceste detalii nu exista inca o metodologie reglementata in detaliu (situatie care este provocatoare sub aspectul gasirii unor solutii practice adecvate).
Avand in vedere unul din principiile de baza ale EURAMIS CONSULTING, si anume acela de a fi “Parte a solutiei” pentru clientii sai, tinand seama si de principiul enuntat de lege al “responsabilitatii angajatorului in toate aspectele de munca”, noi avem proceduri de instruire si testare si pentru aceasta forma de munca aflata in plina ascensiune.
In esenta noi asiguram conformarea cu cerintele legale din domeniul SSM – SU si pentru munca la domiciliu prin instrumente eficiente, adecvate cum ar fi:
– Instruire si testare online pe platforma EURAMIS CONSULTING (referitor la functionarea platformei noastre aflati detalii tot pe blogul nostru)
– Instruire si testare in format “clasic” prin convocarea salariatilor fie la sediul angajatorului, fie la sediul EURAMIS CONSULTING, atunci cand tehnic nu este posibila instruirea online la domiciliu
– Evaluarea riscurilor de accidentare prin metoda online (avem chestionare si instrumente de lucru specifice)
– Reglementarea unor cai de comunicare astfel incat orice aspect ce vizeaza securitatea si sanatatea muncii, microclimatul, conditiile de munca, ergonomie, efort fizic, stres profesional (lucrul la domiciliu nu exclude stresul…uneori il poate amplifica!) sa fie aduse la cumostinta angajatorului, respectiv a Serviciului extern de prevenire si protectie EURAMIS CONSULTING pentru gasirea si implementarea unor solutii adecvate
– Consemnarea fiselor individuale de instruire SSM si SU (Despre modul de completare si de pastrare a fiselor de protectia muncii puteti citi din articolele noastre de pe blog).
Instruirea adecvata si evaluarea riscurilor constituie un drept al salariatului si avantajele aduse prin munca la domiciliu nu trebuie sa fie insotite de dezavantajele discriminarii fata de salariatii care lucreaza la sedii si locuri de munca amenajate corespunzator in cadrul companiilor!
Ca sa dam doar un exemplu, pentru clientii nostrii care au salariati la domiciliu, prin evaluarea riscurilor online, noi am recomandat ca acestia sa aiba in dotare scaune ergonomice, mobilier ergonomic, iluminat adecvat, componente ergonomice IT (Ex. casti si microfon, suport de picioare, etc.), similare celor ce isi desfasoara activitatea la sediul companiei.
Acesta este, repet, doar un exemplu, mai sunt si multe alte aspecte de care trebuie sa se tina seama… altfel munca la domiciliu poate deveni o povara, nu un avantaj.
Pentru a evita situatiile neplacute prin ignorarea masurilor adecvate pentru munca la domiciliu, nu ezitati sa apelati la specialistii EURAMIS CONSULTING.
In concluzie
Desfasurarea activitatii la domiciliu are avantaje atat pentru angajatori, cat si pentru salariati in conditiile respectarii legislatiei specifice de protectia muncii si PSI. Daca activitatea si politica firmei dvs. permite acest lucru, atunci nu exita nici un motiv pentru care sa nu apelati la aceasta forma de angajare cu asistenta tehnica si juridica adecvata, precum cea oferita de EURAMIS CONSULTING.
EURAMIS va sta la dispozitie cu consultanta specializata si personalizata functie de tipul afacerii dvs. Cu o experienta de peste 20 de ani in protectia muncii, EURAMIS ofera servicii atestate de securitate si sanatate in munca, cu acoperire nationala, bazandu-se pe cea mai buna strategie: Preventia!
EURAMIS CONSULTING este partener national al Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca. Consultantii si partenerii Euramis ofera servicii de calitate in domeniul SSM si SU, garantate de sistemul de calitate ISO 9001, implementat inca din anul 2007. Noi dorim sa satisfacem clientul, sa promovam o cultura a securitatii muncii si sa nu ne limitam doar la aspectele formale.
Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…
Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…
Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…
În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…
Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…
În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…