Blog

E nevoie de atestat pentru munca la înălțime?

E nevoie de atestat pentru munca la înălțime?

Să spunem că ești angajator în domeniul construcțiilor și ai nevoie de un muncitor care să lucreze la înălțime, pe schele metalice, pentru placarea unei construcții. Iată ce fel de atestat trebuie să dețină persoana pe care o angajezi pentru ca ea și bineînțeles tu, ca firmă, să vă desfășurați activitatea în deplină legalitate.

 

Ce este munca la înălțime și cum se atestă ea?

 

Se numește muncă la înălțime orice fel de activitate economică remunerată, care se desfășoară la o înălțime de minim doi metri distanță de sol. Pentru ca activitatea desfășurată să poată fi încadrată corect ca muncă la înlțime, această distanță de doi metri se măsoară de la tălpile muncitorului în cauză și până la sol sau caldarâm sau orice altă suprafață de acest fel.

 

În acest caz, lucrul la înălțime este permis doar lucrătorilor care sunt special instruiți pentru a-și desfășura activitatea în astfel de condiții. Pentru ca un lucrător să poată fi considerat apt pentru lucrul la înălțime, este necesar un consult medical de specialitate, care să se concretizeze la final într-o fișă de aptitudini.

 

Fișa de aptitudini care atestă posibilitatea de desfășurare a lucrului la înălțime se poate elibera doar de către medicul de medicina muncii, pe baza unor examene clinice funcționale, dar și a unor analize e laborator, așa cum prevede Fișa 123, anexa 1, din Hotărârea de Guvern nr. 355/2007 în legătură cu supravegherea medicală a angajaților.

 

De asemenea, chiar dacă există o astfel de fișă care să ateste posibilitatea lucrului la înălțime pentru un angajat, acesta nu poate începe munca, decât dacă locul unde urmează să muncească a fost mai întâi amenajat corespunzător. Doar pentru că este apt pentru desfășurarea unui anumit tip de activități, un salariat nu înseamnă că se poate apuca de orice proiect, riscându-și astfel viața dacă locul de desfășurare nu este potrivit atât din punct de vedere tehnic, cât și organizatoric.

 

Cum trebuie să se desfășoare munca la înălțime?

 

Orice fel de activitate comercială care are loc la înălțime, trebuie să se desfășoare doar sub supraveghere. Cel care supraveghează poate fi conducătorul locului de muncă respectiv sau chiar o persoană desemnată anume în acest sens, în funcție de gradul de complexitate al lucrării și pericolele pe care ea le presupune.

 

De asemenea, toate echipamentele, dar și utilajele care se folosesc în timpul lucrului la înălțime, trebuie să aibă un certificat de conformitate, dar și instrucțiuni de utilizare și de întreținere pe care utilizatorii să le cunoască la perfecție.

 

Pentru lucrul la înălțime, este nevoie ca muncitorii să fie echipați cu echipament individual de protecție în stare excepțională, potrivit pentru tipul de activități pe care le desfășoară.

 

Într-unele cazuri, în afară de toate lucrurile menționate până acum, mai este necesară și luarea unor măsuri de protecție colectivă. Acestea pot include asigurarea muncitorilor și uneltelor lor împotriva căderii prin balustrade, platforme sau chiar plase de prindere.

 

În piață există firme specializate, care organizează cursuri speciale pentru cei care doresc să devină lucrători la înălțime, sau alpiniști utilitari. Dar aceste firme pot elibera certificate doar pentru persoane fizice și nu pentru societăți comerciale.

 

Echipamente speciale pentru lucrul la înălțime

 

Lucrul la înălțime în funcție de ceea ce presupun activitățile desfășurate, presupune, așa cum am mențioant și în rândurile de mai sus, existența unui echipament special de protecție. Acesta poate fi compus din:

 

  • centuri de poziționare pentru lucrul la înălțime;
  • centuri de tip ham care asigură siguranța în cazul lucrului la înălțime;
  • frânghii de siguranță precum și mijloace de legătură;
  • carabiniere, trepied și alte accesorii;
  • opritoare de cădere retractabile, care funcționează ca un fel de frână;
  • sisteme de asigurare de tip linia vieții.

 

Toate acestea pot fi achiziționate din magazine speciale sau de la firme care în general oferă și cursuri de formare profesională pentru munca la înălțime, dar și servicii de verificare a centurilor de siguranță sau a opritoarelor de cădere.

 

Mai ai și alte întrebări în legătură cu munca la înălțime sau orice alt subiect care îi privește în mod direct pe salariații tăi, atunci contactează Euramis, o firmă de protecția muncii București și află toate informațiile pe care vrei să le știi.

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

7 months In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

7 months In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

7 months In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

7 months In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

7 months In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

7 months In urma