Blog

Cum ne pregătim pentru cutremur

Un cutremur reprezintă zdruncinarea bruscă și rapidă a pământului, cauzată de spargerea și deplasarea rocilor subterane, deoarece eliberează tensiunea care s-a acumulat de mult timp. Scuturarea ușoară inițială se poate intensifica și poate deveni extrem de violentă în câteva secunde. Cutremurele suplimentare, numite replici, pot urma cutremurul inițial. Cele mai multe sunt mai mici decât cutremurul inițial, dar au loc și replici de magnitudine mai mare. Cutremurele pot face ca obiectele de uz casnic să devină proiectile periculoase. Pot determina clădirile să se deplaseze de la fundație sau să se prăbușească, să deterioreze utilitățile, drumurile și structurile precum podurile și barajele sau să provoace incendii și explozii. Ele pot provoca, de asemenea, alunecări de teren, avalanșe și tsunami. Riscul de cutremur este mai mare în zonele seismice.

Cutremurele mai mari pot provoca decese, vătămări și daune materiale grave. Cele mai multe victime și răni în timpul unui cutremur apar atunci când:

-oamenii cad în timp ce încearcă să meargă sau să alerge în timpul cutremurului;

-atunci când aceștia sunt loviți de obiectele de uz casnic care cad, zboară sau care alunecă;

– și / sau atunci când sunt loviți de resturi nestructurale sau prinși între zidurile care se prăbușesc;

– când sunt loviți de alte părți ale clădirii.

Transportul, energia electrică, apa, gazul și alte servicii pot fi perturbate. În unele zone, zdruncirea pământului poate provoca fenomenul de lichefiere – când solul seamănă mai mult cu un lichid. Când se întâmplă acest lucru, terenul nu mai poate suporta greutatea unei clădiri.

Cutremurele se pot întâmpla în orice moment al anului și pot apărea fără niciun avertisment, deși durează de obicei mai puțin de un minut. După replicile ce urmează cutremurului inițial, pot apărea replici după câteva ore, zile sau chiar luni. Cutremurele nu pot fi prezise – deși oamenii de știință lucrează la asta!

Pentru a preveni eventualele dezastre în caz de cutremur, ar trebui să ne pregătim cum se cuvine. Pentru a ști cum să ne pregătim corespunzător a fost lansată o campanie a Ministerului Afacerilor Interne- Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență menită să ne pregătească pentru cutremur.

În cele urmează, veți afla ce trebuie să facem pentru a ne pregăti în caz de cutremur. Sunt sfaturi utile ale specialiștilor în situații de urgență, cu privire la pregătirea în caz de cutremur, de care merită să ținem cont de fiecare dată când ne confruntăm cu o astfel de situație.

În ceea ce privește:

LOCUINŢA

  • Nu se vor efectua modificări constructive fără avizul de specialitate (extinderi sau reduceri ale unor spaţii). Aceste lucrări pot afecta structura de rezistenţă a clădirii.
  • Nu se vor monta obiecte grele (antene, instalaţii de ventilare sau climatizare) pe elemente structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează rezistenţa construcţiei.
  • Nu se vor amplasa la înălţime, obiecte grele pe piesele de mobilier.

Clădirile identificate drept vulnerabile la cutremur vor fi supuse unor lucrări de consolidare.

FAMILIA

  • fiecare familie trebuie să aibă un “Plan de urgență” în caz de cutremur.
  • trebuie stabilite următoarele aspecte: din ce tip de structură este realizată locuinţa, dacă va oscila mai mult sau mai puţin la cutremur, unde există pereţi despărţitori şi pereţi de rezistenţă, tencuieli groase si ornamente care pot cădea, mobilier suprapus de care trebuie să se ferească şi trebuie fixat de structură, ce surse de incendiu există (sobă, aragaz).
  • trebuie cunoscută amplasarea comutatoarelor, siguranţelor, robinetelor generale şi locale pentru electricitate, apă şi gaze şi modul lor de manevrare, astfel încât la nevoie să poată acţiona cu operativitate.

Cu ajutorul listei de mai jos vă puteți verifica nivelul de siguranță în locuință în caz de cutremur.

LISTĂ PENTRU VERIFICAREA GRADULUI DE SIGURANŢĂ ÎN LOCUINŢĂ ÎN CAZ DE CUTREMUR

  1. Mobila grea, etajată sau suspendată este bine fixată contra căderii?

2.Obiectele grele sunt amplasate cât mai aproape de sol?

3.Tablourile, oglinzile şi alte obiecte amplasate pe pereţi sunt bine fixate împotriva desprinderii?

  1. Pereţii din dreptul paturilor sunt liberi de tablouri sau alte obiecte amplasate pe aceştia?
  2. Sunt montate sisteme antiderapante sub picioarele televizoarelor, calculatoarelor sau a altor obiecte ce se pot deplasa la cutremur?
  3. Paturile, canapelele şi fotoliile sunt amplasate la distanţã de ferestre sau alte obiecte ce ne pot vătăma?

 

  1. Uşile dulapurilor sunt închise (şi asigurate) pentru a evita căderea conţinutului acestora?
  2. Conductele de apă şi de gaze naturale sunt bine fixate şi protejate împotriva deteriorării la mişcarea seismică?
  3. Substanţele chimice şi/sau inflamabile sunt depozitate departe de sursele de căldură şi asigurate contra răsturnării?

Răspunsurile “NU” constituie probleme ce vă pot afecta în caz de cutremur şi trebuie remediate urgent!

REZERVA DE URGENȚĂ

Rezerva sau rucsacul pentru situaţii de urgenţă conţine obiecte care vă ajută pentru 3-5 zile, în cazul în care este nevoie să părăsiţi locuinţa. Din ce este constituită această rezervă (conținut minim):

  • apă (minim 4 litri)
  • alimente ușoare și neperisabile, biscuiți, batoane energizante etc.;
  • trusă de prim ajutor;
  • pătură;
  • aparat de radio cu baterii;
  • lanternă;
  • baterii de rezervă;
  • fluier;
  • articole de igienă personală: săpun, pastă și periuță de dinți, hârtie igienică;
  • agendă cu numere de telefon importante.

CUM NE COMPORTĂM ÎN TIMPUL CUTREMURULUI

În cazul în care se declanșează un cutremur, păstrați-vă calmul și liniștiți persoanele din jur.

…adoptați o poziţie ghemuit, acoperit și protejat de un obiect solid.

Dacă vă aflați în interiorul unei clădiri, nu ieșiți, și nu fugiți pe scări! Nu utilizați liftul !

Protejați-vă sub tocul ușii dacă e montat în zid de rezistență…

…sub o grindă, lângă un perete de rezistență, lângă obiecte incompresibile (fișet metalic plin cu documente hartie)

 CUM NE COMPORTĂM DUPĂ CUTREMUR

EVACUAREA DIN CLĂDIRI

  • Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
  • Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).
  • Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.

PERSOANELE RĂNITE

  • În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse şi să li se acorde primul ajutor. Răniţii grav nu trebuie mişcaţi decât dacă sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze, până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat. În caz contrar, starea răniţilor ar putea fi agravată de manevrarea necorespunzătoare. De asemenea, persoanele în putere trebuie să se îngrijească de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor şi să acorde tot sprijinul echipelor de salvare.

UTILIZAREA TELEFOANELOR

  • Telefonul nu trebuie utilizat decât pentru apeluri către serviciile de urgenţă, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.

VERIFICAREA INSTALAȚIILOR

  • Pentru a preîntâmpina eventuale dezastre cauzate de cutremure, trebuie verificată starea instalaţiilor electrice, de gaze, apă, canalizare. În cazul în care se constată avarii, trebuie închisă alimentarea locală sau generală şi anunţată unitatea de specialitate pentru intervenţie. De asemenea, nu trebuie folosit focul.
  • Dacă se constată că în ascensor sunt persoane blocate, operaţiunea de evacuare este dificilă şi nu există un alt pericol imediat (incendiu, scurgere de gaze, inundaţie, etc.), încercați să calmați persoanele şi adresați-vă unei firme specializate sau serviciilor de urgenţă, intervenind numai cu specialişti şi unelte necesare, cu grija de a nu provoca deplasarea cabinei sau căderea în gol a vreunei persoane.

PERSOANELE RĂMASE BLOCATE

  • Experienţa cutremurelor precedente a dovedit că este util ca oamenii să aibă cunoştinţe necesare supravieţuirii până la intervenţia echipelor de salvare, în cazul unei situaţii extreme în care, de exemplu, aceştia sunt surprinşi sub dărâmături, mobilier răsturnat sau într-o cameră/incintă (ascensor, etc.) blocată, prin înţepenirea uşilor sau din alte cauze. O variantă clasică de comunicare cu personalul specializat care intervine pentru deblocare şi salvare, este să se bată, la intervale regulate, cu un obiect tare în conducte învecinate sau în pereţii incintei, până la stabilirea unui contact verbal între victimă şi salvatori.
  • Persoanele aflate în astfel de situaţii de criză trebuie să evite contorizarea timpului scurs până la salvare, deoarece, în astfel de condiţii, deşi timpul pare nesfârşit, corpul uman îşi mobilizează resurse nebănuite pentru a trece peste o perioadă critică. Vente voiture export https://rachatvotrevoiture.com/vente-voiture-export/ În acest mod se explică rezistenţa de sute de ore în condiţii de blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile.

INFORMAȚIILE OFICIALE

Nu trebuie luate în considerare zvonurile care apar frecvent imediat după seisme, chiar dacă aparent sunt vehiculate de aşa-zişi specialişti. Trebuie urmărite anunţurilor făcute de autorităţile publice prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune naţionale şi sfaturile de acţiune imediată ale serviciilor de urgenţă.

nutremurlacutremur.ro – O campanie a Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență prin INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

7 months In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

7 months In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

7 months In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

7 months In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

7 months In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

7 months In urma