Blog

Cele mai periculoase locuri de muncă și activități în anul 2023

În secolul al XXI ai crede că omenirea a reușit să depășească în sfârșit toate provocările în ceea ce privește locurile de muncă, dar în realitate, și azi, ca și acum 100 sau 1000 de ani, există locuri de muncă periculoase, pe care ar fi mai bine să le eviți. Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai periculoase locuri de muncă la ora actuală? În articolul de față, Euramis, o firmă de protecția muncii București, te invită să descoperi care sunt locurile de muncă pe care ar trebui să le eviți dacă vrei să muncești în siguranță.

1. Pescuitul și vânătoarea

Cea mai periculoasă muncă în prezent este cea de pescar sau de vânător. Angajații din acest domeniu interacționează cu fauna sălbatică și imprevizibilă în numeroase moduri. Pentru a-și îndeplini responsabilitățile, ei pun capcane și operează mașini grele. De asemenea, de multe ori lucrează în condiții extreme de temperatură și vreme. Aceste premise transformă pescuitul și vânătoarea în cele mai periculoase activități pe care le poate face cineva din țara noastră. Cele mai dese decese din acest domeniu sunt adesea atribuite înecului, deși și accidentele care implică mașini grele duc frecvent la deces. 

2. Tăierea și transportul lemnelor

Și tăierea și transportul lemnelor se numără pe lista celor mai periculoase activități din lume Transportatorii de lemne își îndeplinesc sarcinile în pădure și în alte locuri în aer liber. Ei sunt responsabili pentru tăierea copacilor cu mașini grele pentru a produce materii prime precum cherestea, hârtie și carton. Utilizarea mașinilor grele și interacțiunea cu obiecte grele care cad, copacii, reprezintă riscuri majore în acest domeniu de lucru. Rănile cauzate de mașinile grele sunt principala cauză de deces în industria lemnului.

3. Instalatorii de acoperișuri

O altă lucrare periculoasă este montarea acoperișului pe o casă sau orice alt tip de clădire. De fapt, cu cât înălțimea construcției este mai mare, cu atât riscul la care se expun lucrătorii care desfășoară astfel de activități este mai mare. Cele mai frecvente cauze ale rănilor mortale sunt căderile de pe acoperiș sau de pe scările folosite pentru a ajunge acolo.

4. Construcțiile

Există o mare varietate de sarcini de lucru atribuite muncitorilor din construcții, dintre care majoritatea prezintă un risc crescut de rănire. Lucrătorii din construcții sunt expuși unui mediu în care obiectele pot cădea peste ei sau ei înșiși pot cădea de la înălțimi foarte mari. Un pas greșit sau o schelă instalată greșit și viața unui lucrător din construcții se poate sfârși subit.

5. Industria aeronavelor

În 2018, piloții de aeronave și inginerii de zbor s-au clasat pe locul al doilea, respectiv al treilea, în ceea ce privește profesiile cu cea mai mare rată a vătămărilor mortale. Cu toate acestea, acest clasament s-a schimbat de atunci. Frecvent, accidentele mortale în acest domeniu sunt cauzate de evenimente de transport. Avioanele private și elicopterele reprezintă cele mai periculoase mașini de zbor care pot fi pilotate de-a lungul unei cariere de pilot, deoarece aeronavele comerciale rămân incredibil de sigure.

6. Colectarea gunoiului

Știați că lucrătorii care colectează gunoiului au una dintre cele mai periculoase locuri de muncă din lume? Rănirile și decesele provocate în acest domeniu sunt o urmare a accidentelor care implică utilaje grele defectuoase sau operate necorespunzător. Datorită faptului că acești muncitori se opresc frecvent în mijlocul benzilor de circulație pentru a colecta gunoiul, o altă cauză frecventă de deces în rândul lor este lovirea de camionul de gunoi sau de un alt vehicul.

7. Transportatorii și șoferii de tir

În general ne-am obișnuit să vedem pe toate străzile acest tip de muncitori, dar serviciile de transport și condusul camioanelor sunt de fapt unele dintre cele mai periculoase activități din lume! Accidentele care implică vehicule cu motor prezintă un risc de rănire sau deces foarte ridicat în rândul șoferilor, atât pentru șoferii de camioane, cât și pentru cei care lucrează în industria transportului.

8. Mineritul și operarea de mașinării

Minele sunt cu siguranță un loc înfricoșător. Dar ele se transformă într-un loc cu adevărat pentru un operator de mașini de exploatare subterană. De fapt, o astfel de activitate este considerată una din cele mai periculoase din lume.

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

7 months In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

7 months In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

7 months In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

7 months In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

7 months In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

7 months In urma