Pentru a determina cele mai importante cauze de deces ale lucrătorilor dintr-un segment industrial este vital să stabilim care sunt cele mai comune pericole. În cazul domeniului agricol, putem împărți pericolele în mai multe categorii după cum urmează:
Despre toate aceste pericole și condițiile în care pot determina decesul lucrătorilor din agricultură, precum și modurile în care un angajator își poate proteja salariații, vom discuta mai departe, în cadrul acestui articol conceput de echipa Euramis, o firmă de protecția muncii București.
În această categorie, pericolele care pot provoca decesul lucrătorilor din domeniul agricol sunt accidentele determinate de operarea mașinăriilor de către persoane neautorizate și fără experiență, contactul cu metalele corodate, angajarea unor părți ale corpului în componentele mecanice, expunerea la foc în urma defectării uneia din mașinării sau căderi de pe platforme înalte. Pentru evitarea tuturor pericolelor enumerate aici, se recomandă revizii tehnice periodice ale echipamentelor și utilajelor folosite, angajarea unor operatori experți, precum și utilizarea unor sisteme de semnalizare în timpul punerii în mișcare a acestor echipamente.
Fiind vorba de un câmp deschis, un pericol important la care se expun lucrătorii din domeniul agricol este atacul animalelor sălbatice. Apoi, tot legat de munca pe teren mai puțin probabile, dar totuși demne de luat în considerare sunt alunecările de teren, mușcăturile de insecte sau reptile, precum și electrocutările de la fulgere. Pe teren, din cauze determinate de om, lucrătorii riscă să-și piardă viața și din cauza loviturilor de baloturile de fân, incendii sau purtarea unui tip de încălțăminte neadecvat. Pentru evitarea tuturor acestor pericole, se recomandă utilizarea unui echipament de lucru corespunzător și desfășurarea activităților de muncă doar în condiții prielnice de vreme.
În domeniul silviculturii cele mai grave pericole cu care se confruntă lucrătorii sunt: mușcăturile de insecte și animale sălbatice, lovituri cauzate de căderea copacilor, prinderea în capcane pentru animale, căderea de la înălțime sau expunerea la factori naturali precum noroiul, terenurile fisurate sau vegetația densă. La fel ca și în cazul pericolelor determinate de munca pe teren, pericolele specifice silviculturii pot fi evitate prin utilizarea unor echipamente de protecție corespunzătoare și desfășurarea activităților de muncă pe vreme frumoasă.
Consumul de apă contaminată din cauza administrării deficitare a îngrășămintelor și a pesticidelor poate determina decesul lucrătorilor din domeniul agricol precum și inhalarea de gaze eliminate de materia organică aflată în descompunere. De asemenea, și consumul involuntar de pesticide este și el o cauză de deces în rândul lucrătorilor din domeniul agricol. Toate aceste pericole pot fi evitate printr-o manipulare atentă a substanțelor periculoase folosite în agricultură, dar și prin studiul lor intens pentru o mai bună cunoaștere a efectelor adverse pe care le pot determina.
Infrastructura devine un pericol atunci când muncitorii din domeniul agricol trebuie să lucreze în spații închise, sunt expuși la contactul cu gaze dăunătoare din subteran sau trebuie să manipuleze sârmă ghimpată. Toate aceste pericole pot determina insolații, intoxicații sau vătămări și pot fi prevenite printr-o pregătire anterioară temeinică și utilizarea unui echipament de protecție de înaltă calitate.
Dacă este vorba de animale mari, cel mai important pericol pe care îl implică creșterea acestora este atacul, mai ales în perioada de reproducere, când animalele sunt foarte agitate. De asemenea, animalele pot deveni un pericol și atunci când li se administrează medicamente sau când sunt îngrijite. În mod indirect, animalele sunt periculoase și din punct de vedere al bolilor pe care le pot transmite. Mai mult, gropile de gunoi necesare pentru depozitarea materiilor fecale de la animale sunt și ele în sine un pericol deoarece, într-un moment de neatenție, lucrătorii care le folosesc se pot îneca în ele. De aceea, în timpul lucrului cu animale este necesară o atenție sporită, precum și utilizarea unui echipament de protecție adecvat.
Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…
Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…
Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…
În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…
Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…
În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…