Blog

Ce trebuie să știe un angajator despre legea internshipului?

Mulți angajatori privesc internshipul ca pe o oportunitate de a lucra cu personal tânăr și de cele mai multe ori necalificat, fără a încheia un contract de muncă. Alții confundă internshipul cu perioada de probă. Însă există legi clare cu privire la internship și orice angajator care își neglijează obligațiile din acest punct de vedere riscă sancțiuni. 

Încă de la început vrem să stabilim clar că internshipul și perioada de probă sunt două concepte complet diferite. Internshipul este reglementat printr-o lege proprie, Legea 176/2018, iar perioada de probă este amintită sumar în Codul Muncii.

Ce trebuie să știi despre perioada de probă?

Perioada de probă se menționează clar în contractul individual de muncă și reprezintă o perioadă de timp în care angajatorul are șansă să vadă cât de bine se potrivește în compania sa noul său angajat. Există situații în care o persoană nou intrată într-o firmă nu se poate adapta la mediul de lucru al acesteia, sau nu-și poate duce la bun sfârșit obligațiile specificate în contractul său de muncă și atunci angajatorul are dreptul să încheie relația lor profesională în timpul perioadei de probă, fără avize sau înștiințări în prealabil. Dar asta nu înseamnă că perioada de probă nu este o relație de muncă ca oricare alta, lucru pentru care este absolut necesară existența unui contract de muncă. În caz contrar, munca fără contract, chiar și în perioada de probă, este echivalentă cu munca la negru și angajatorii care acceptă așa ceva riscă amenzi de 20.000 de lei.

De asemenea, despre perioada de probă, mai putem spune că nu este absolut necesară și dacă un angajator are încredere în viitorul său angajat și dorește din start să-l angajeze pe o perioadă determinată sau nedeterminată de timp, o poate face și fără perioadă de probă. Pe de altă parte, chiar dacă optează pentru o perioadă de probă, trebuie să-și plătească angajatul așa cum ar face-o în mod obișnuit și să fie conștient de faptul că drepturile acestuia, chiar și în perioada de probă, sunt aceleași cu ale tuturor celorlalți angajați.

Ce trebuie să știi despre internship?

Un intern este o persoană cu vârsta de cel puțin 16 ani care dorește să se perfecționeze într-un anumit domeniu sau să dezvolte anumite abilități profesionale și alege să facă acest lucru lucrând în cadrul unei companii care consideră că i se potrivește. În general, este vorba despre studenți care aspiră să lucreze în companii renumite sau persoane care doresc să învețe meserie direct de la cei care îi admiră. Privind internshipul astfel, mulți consideră că șansa de a lucra în compania la care visează, câștigând know-how, este mai mult decât suficient pentru un intern și de aceea o astfel de persoană nu trebuie plătită. Dar în realitate, conform legii menționate mai sus, companiile care acceptă interni trebuie să încheie cu aceștia un contract de internship și de asemenea să-i plătească cu cel puțin jumătate din valoarea salariului minim brut. În caz contrar, angajatorii care nu-și plătesc internii riscă amenzi cuprinse între 2000 și 4000 de lei.

Mai mult, un contract de internship nu poate fi încheiat pe o durată mai mare de 6 luni sau 720 de ore de lucru în total. Legea nu permite depășirea acestei perioade de timp și companiile care doresc să lucreze mai mult cu persoanele pe care le-au acceptat ca interni, trebuie să le angajeze.

Un detaliu important pe care trebuie să-l cunoască angajatorii cu privire la perioada de internship este faptul că, dacă angajează un intern semnând cu acesta un contract de muncă pe o perioadă nedeterminată, atunci pot solicita un stimulent de la stat de 1000 de euro pentru transformarea contractului de internship în contract de muncă. Stimulentul se acordă o singură dată, pentru fiecare situație de acest fel.

Acestea fiind spuse, putem trage următoarele concluzii:

  • perioada de probă și internshipul se aseamănă între ele prin faptul că în ambele cazuri este necesară încheierea unui contract și persoanele care lucrează sub această formă trebuie remunerate;
  • nicio formă de muncă neplătită nu este legală;
  • angajatorii nu pot primi în companiile lor persoane care să muncească fără a încheia cu acestea un contract de muncă sau de internship.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre obligațiile tale legale cu privire la internship sau alte lucruri cu privire la protecția muncii, îți propunem să iei legătura cu Euramis, o firmă de protecția muncii Bucuresti cu experiență mai mare de 10 ani în domeniul său de activitate.

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

7 months In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

7 months In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

7 months In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

7 months In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

7 months In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

7 months In urma