Blog

Ce NU trebuie să arăți la un control ITM?

Inspectoratul Teritorial de Muncă are dreptul să controleze angajatorii la sediul lor în orice moment, fără nicio înștiințare în prealabil. În acest sens, firmele sunt obligate să pună la dispoziția inspectorilor care îi vizitează atât documente, cât și informații, în funcție de obiectul controlului, riscând altfel să primească amenzi de până la 10.000. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că inspectorii muncii sunt atotputernici. Există și domenii în care nu au competență și în legătură cu ele nu au dreptul să ceară informații. Iată deci ce NU trebuie să arăți unui inspector chiar dacă îți cere, pentru a te feri de abuzuri.

Cum să te comporți atunci când ești vizitat de inspectorii ITM?

  1. Nu arăți niciun document decât după ce inspectorii își justifică prezența

Conform articolului nr. 15, alineat (I) din HG nr. 1377/2009 cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Inspecției Muncii, dar și pentru stabilirea unor măsuri cu caracter organizatoric, o inspecție se declanșează doar după ce inspectorul prezent la sediul unei firme arată ordinul de serviciu. Acest document trebuie obligatoriu să fie completat la toate rubricile și în lipsa lui angajatorii nu sunt obligați să răspundă solicitărilor inspectorului.

Chiar și completarea incorectă a acestui document duce la anularea inspecției. Cu toate acestea, dacă observi că inspectorul care te vizitează nu îți prezintă acest document sau îl deține dar nu este completat la toate rubricile sau este completat incorect, nu trebuie să te porți nepoliticos, ci doar să-i arăți că știi care îți sunt drepturile.

  1. Nu arăți niciun document care nu face obiectul controlului

Pe baza articolului 20 al legii nr. 108/1999, în timpul unui control trebuie să prezinți doar documentele necesare controlului respectiv. Cele care nu fac parte din tematica controlului nu trebuie prezentate.

  1. Nu arăți documente care nu ți se cer și nici nu oferi explicații fără să fii întrebat

Foarte mulți angajatori, în timpul unui control, din cauza emoțiilor cel mai probabil, tind să arate chiar și documente care nu le se cer, stârnind astfel și mai mult curiozitatea inspectorilor. De ce este greșit să arăți sau să spui inspectorilor mai mult decât îți cer? Simplu! Imaginează-ți următoarea:  inspectorii ITM îți cer statele de salarii, foarte alambicate de altfel, iar tu, fără să ți se solicite niciun fel de detalii, începi să vorbești despre sporul de noapte pe care nu l-ai plătit încă pe luna curentă pentru că nu ai avut bani, acuzându-te de fapt, în loc să te scuzi. Chiar dacă ai făcut o greșeală sau două, este mai bine să nu spui nimic și să aștepți să fii mai întâi întrebat, lucru care cel mai probabil nu se va întâmpla decât dacă inspecția are loc tocmai din acel motiv, pe baza reclamației unui angajat.

  1. Nu arăți niciun document care nu ți se poate cere în mod legal

Una din atribuțiile pe care inspectorii ITM nu le au este verificarea modului de calcul al contribuțiilor. Astfel, dacă are loc o inspecție ITM la compania ta, nu trebuie să arăți și nici să ți se ceară declarația 112 întrucât inspectorii nu au voie s-o verifice, din punct de vedere legat. De asemenea, nu trebuie să te justifici inspectorilor ITM nici de ce nu ai organizat un concurs sau un examen de angajare, ci doar interviuri atâta timp cât compania ta nu este o instituție publică. Toate lucrurile acestea le găsești în legea nr. 108/1999 republicată pe care ar fi bine s-o citești cu mare atenție ca să știi ce ți se poate cere sau nu din partea inspectorilor muncii. Iar dacă ți se pare prea complicat să reții tot ce scrie acolo, poți apela de asemenea la suportul unui specialist în resurse umane sau al unui jurist.

Dacă ai și alte nelămuriri în legătură cu subiectul acestui articol, te așteptăm oricând să ne contactezi pentru o discuție mai amplă. Euramis, o firmă de protecția muncii Bucuresti cu experiență de peste 10 ani în domeniul protecției muncii, îți stă la dispoziție pentru orice dilemă cu privire la acest subiect. 

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

7 months In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

7 months In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

7 months In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

7 months In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

7 months In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

7 months In urma