Blog

Ce norme de securitate și protecție a muncii trebuie să respecte personalul din spitale?

În spitale, mai mult decât în oricare alte instituții probabil, este aboslut necesară respectarea normelor de securitate și protecție în muncă. Scopul unui spital nu este doar de a-și trata pacienții de o anumită afecțiune medicală, ci și de a le oferi un loc sigur, complet ferit de pericole.

De asemenea, spitalul trebuie să aigure și personalului său un loc propice pentru sănătatea și integritatea fizică a acestuia, mai ales că este vorba de niște angajați expuși unui număr mai mare de factori de risc decât persoane care lucrează în alte domenii.

Despre pericolele care te pot pândi ca angajat în cadrului unui spital, dar și ce trebuie să faci ca să fii capabil să oferi servicii medicale în deplină siguranță, vom vorbi mai departe în acest articol realizat de Euramis, o firmă de protecția muncii București cu o experiență vastă în domeniul său de activitate.

Ce fel de pericole există într-un spital pentru personalul acestuia?

Personalul care lucrează în spitale se expune la o serie largă de pericole specifice în general acestui mediu de lucru aparte. De exemplu, pentru toți medicii, asistentele și infirmierele din spitale Hepatita B a reprezentat un pericol major timp de zeci de ani și nu putem spune nici acum că riscul de infectare a fost complet eliminat, cu toată tehnologia și echipamentele de protecție disponibile la ora actuală pe piață.

Iar Hepatita B nu este singurul virus cu care se poate infecta un medic, o asistentă sau o infirmieră. La fel de probabil pentru un cadru medical este să contracteze și virusul gripei, virusul tuberculozei etc.

Cum este protejat personalul medical din spitalele din România?

Cadrul medical este protejat de accidentele și îmbolnăvirile profesionale prin legislația cu privire la securitatea și sănătatea în muncă, dar și prin regulamente interioare al căror scop este asigurarea unui mediu de lucru sigur și confortabil.

Chiar și protecția față de virușii patogeni care se pot transmite în cadrul unui spital este reglementată prin lege. De aceea, pentru ca personalul medical să fie protejat și să-și desfășoare activitatea în deplină siguranță trebuie instruit permanent cu privire la riscurile de la locul său de muncă, dar și cu privire la normele de protecția și securitatea a muncii din spitale.

Principalele norme de protecție și securitate pe care trebuie să le respecte personalul medical

Ca să-și desfășoare activitatea într-un mediu cât mai sigur, personalul medical trebuie să procedeze astfel:

  • să dezinfecteze obiectele contaminate sau pe cele prin care se pot transmite viruși patogeni;
  • să păstreze un grad înalt de igienă individuală, dar și colectivă, asigurându-se că cele mai importante zone din spital sunt un mediu steril;
  • să respecte cu strictețe toate procedurile cu privire la consultarea pacienților, dar și la aplicarea tratamentului.

Cum se pot evita infectările în cadrul unui spital?

Ca să se protejeze de o eventuală infecție, personalul medical trebuie să reducă gradul de expunere la unelte ascuțite. Cei mai mai mulți viruși patogeni se răspândesc cel mai repede prin sânge și de aceea este, pentru medici și celelalte cadre medicale este important să nu aibă răni deschise atunci când intră în contact cu un pacient infectat sau cu un mediu posibil periculos.

Cadrele medicale trebuie să pună un accent deosebit și pe igienizarea spațiului de lucru, la fel ca și dezinfectarea ustensilelor utilizate. O simplă omisiune în acest sens poate duce nu doar la îmbolnăvirea unui cadru medical, ci și a pacienților.

Ce echipamente individuale de protecție trebuie să folosească personalul medical?

În instituțiile medicale, personalul trebuie să dispună în mod constant de mănuși chirurgicale, măști, dispozitive de protecție a ochilor sau a întregii fețe, de halate, sorturi, precum și de încălțăminte specială.

Un studiu efectuat recent a demonstrat faptul că medicii chirurgi ar fi cel mai bine să folosească halate și încălțăminte rezistentă la apă, pentru a evita infectarea anumitor zone ale corpului, cu excepția mâinilor. De asemenea, când vine vorba de mănuși, personalul medical poate alege dintre dispozitive din latex, nitrit, neopren, copolimer sau polietilenă.

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

7 months In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

7 months In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

7 months In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

7 months In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

7 months In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

7 months In urma