Potrivit art.1 alin (1) din Legea nr.481/2004 privind protecția civilă, republicată în 2008, protecția civilă este o componentă a sistemului securității naționale și reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate potrivit legii, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.
Activitatea de protecție civilă este de interes național, are caracter permanent și se bazează pe îndeplinirea obligațiilor ce revin autorităților administrației publice centrale și locale, celorlalte persoane juridice de drept public și privat române, precum și persoanelor fizice după cum se stipulează în alin 2 din același articol.
Conform art. 2 din lege, concepția, organizarea, desfășurarea și managementul activităților de protecție civilă se stabilesc și se realizează la nivel local și național pe principiile autonomiei, subsidiarității, legalității, responsabilității, corelării obiectivelor și resurselor, cooperării și solidarității.
Atribuțiile protecției civile sunt următoarele:
Toate aceste atribuții sunt specificate în art. 3 alin (1) al legii amintite și ele sunt completate de cele cuprinse în alte acte normative incidente sau conexe, precum și cu prevederile actelor internaționale în domeniu, la care România este parte.
Tratatul de la Lisabona sprijină angajamentul UE de a acorda asistență, ajutor și protecție victimelor dezastrelor naturale sau provocate de om în întreaga lume (articolul 214) și de a sprijini și coordona sistemele de protecție civilă din statele sale membre ( art. 196). Acesta mandatează, de asemenea, instituțiile europene să definească măsurile necesare pentru ca astfel de acțiuni să fie realizate.
Îndeplinirea atribuțiilor specifice de protecție civilă trebuie îndeplinite de către serviciile de urgență publice sau private, profesioniste și voluntare, potrivit prezentei legi.
Serviciile de urgență private trebuie înființate de către operatorii economici și instituțiile. De asemenea, pot fi constituite de către societăți comerciale.
Protecția civilă la nivelul unităților administrativ-teritoriale, al instituțiilor publice, al operatorilor economici și al organizațiilor neguvernamentale trebuie organizată în raport cu clasificarea acestora din punct de vedere al protecției civile. Organizarea protecției civile presupune:
La toate nivelurile de competență, în structurile cu activitate permanentă sau temporară din Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență se constituie structuri specializate în domeniul protecției civile.
La nivelul municipiilor, al orașelor, al comunelor, al instituțiilor publice și al operatorilor economici cuprinși în clasificarea din punct de vedere al protecției civile, se încadrează personal de specialitate cu atribuții în domeniul protecției civile.
Personalul de specialitate poate fi încadrat în muncă sau în serviciu, după caz, numai după obținerea unui certificat de competențe profesionale în condițiile stabilite prin metodologia emisă de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
De asemenea, se poate apela o firmă de protecția muncii București, precum Euramis Consulting. Aceasta poate ajuta operatorii economici și nu numai să se conformeze cerințelor legale în vigoare privind situațiile de urgență în București și în toată țara. Specialiștii săi le pot oferi oricând cele mai bune soluții de sănatatea și securitatea muncii.
Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…
Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…
Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…
În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…
Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…
În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…