servicii

Care sunt cele mai frecvente cauze ale accidentelor de muncă?

Există nenumărate cauze care pod conduce la producerea unui accident de muncă, dar, conform statisticilor, unele dintre ele au loc mai frecvent decât altele. Se pare că majoritatea accidentelor de muncă se datorează din cauza unor greșeli efectuate de executantul sarcinilor de lucru, iar din punct de vedere legal, factorii producerii acestor accidente sunt considerați factori de natură fizică.

Ca să se poată produce un accident de muncă, trebuie să intre în scenă cel puțin doi factori de risc care sunt și de fapt și cauzele accidentului respectiv, precum:

  • efectuarea operațiilor de muncă într-un mod necorespunzător;
  • neutilizarea mijloacelor de protecție puse la dispoziție de angajator;
  • nerespectarea normelor de protecție sau a regulamentului intern.

În agricultură de exemplu, cea mai frecventă cauză a accidentelor de muncă este efectuarea operațiilor de muncă într-un mod superficial, lucru care poate duce la membre superioare amputate sau strivite de utilajele folosite necorespunzător. În industrie pe de altă parte, iresponsabilitatea în momentul efectuării unor operații de întreținere a utilajelor de exemplu, poate conduce la vătămări fizice. Gândește-te doar la cât de periculos ar fi să cureți sau să încerci să repari un strung sau altă mașinărie cu comandă numerică fără s-o oprești mai întâi.

Dacă este vorba de construcții pe de altă parte, un mașinist de exemplu se poate răni în timpul efectuării unor operații de întreținere asupra unui utilaj aflat încă în funcțiune. Pe de altă parte, dacă este vorba de activități de stivuire a materialelor, cele mai frecvente accidente sunt determinate de strivirea membrelor inferioare, sub greutatea obiectelor transportate, neancorate corespunzător.

Cum trebuie efectuate operațiile de muncă pentru a evita accidentele?

Să nu efectuezi corect operațiile de muncă înseamnă să nu ții seama la procedurile de lucru sau la regulile de operare a utilajelor folosite în procesul de muncă din cauza necunoașterii acestora, sau pur și simplu din dorința de a efectua mai repede sarcinile de muncă.

De cele mai multe ori, angajații care nu efectuează corect sarcinile de lucru o fac deoarece nu sunt supravegheați în timpul desfășurării activităților lor de lucru sau pentru că nu sunt coordonați în mod corespunzător.

Pentru a fi ușor de respectat și de pus în practică, procedurile de lucru trebuie să cuprindă o listă cu responsabilii pentru elaborarea, verificarea și aprobarea lor, scopul în care au fost concepute, domeniul lor de aplicare etc.

Căderile de la înălțime – cele mai frecvente accidente de muncă în domeniul construcțiilor

Tot la capitolul ignoranță față de modul corect de efectuare a operațiilor de muncă, trebuie să amintim și de căderile de la înălțime deoarece acestea reprezintă unul din cele mai frecvente tipuri de accidente de muncă ce au loc în domeniul construcțiilor, pretutindeni în lume.

Căderile de la înălțime se întâmplă de obicei din cauza utilizării unor schele necorespunzător construite, sau pur și simplu din cauza neutilizării schelelor pentru ridicarea unor clădiri înalte. De asemenea, și ignorarea golurilor periculoase reprezintă o altă cauză frecventă pentru căderile de la înălțime.

În mai puține cazuri ce-i drept, căderile de la înălțime pot avea loc și din cauza unor controale medicale efectuate precar sau necorespunzător unor angajați care în realitate nu sunt apți pentru sarcinile de muncă pe care le-au primit.

Rolul echipamentului de protecție în prevenirea accidentelor de muncă

Echipamentul de protecție este unul din cele mai importante elemente de care trebuie să țină cont orice angajator care își dorește un mediu de lucru sigur și confortabil pentru angajații săi. Acest echipament trebuie procurat de angajator și distribuit fiecărui angajat în parte în mod gratuit și diferă în funcție de caracteristicile fiecărui loc de muncă în parte.

În domeniul construcțiilor de exemplu: elemente indispensabile din echipamentul de protecție sunt bocancii, casca de protecție sau centurile de siguranță. În schimb, pentru cadrele medicale, putem vorbi de mască, mănuși sau echipament pentru protecția integrală a feței.

Mai multe despre accidentele de muncă, precum și informații prețioase în vederea prevenției lor, te invităm să discuți personal, cu echipa Euramis, o firmă de protecția muncii București care te poate ajuta să creezi pentru angajații tăi cel mai sigur și confortabil loc de muncă posibil.

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

7 months In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

7 months In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

7 months In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

7 months In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

7 months In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

7 months In urma