Bolile profesionale sunt afecțiuni cauzate de expunerea la anumite substanțe sau condiții de lucru necorespunzătoare, care pot afecta în timp sănătatea lucrătorilor. Acestea se prezintă printr-o gamă largă de simptome și pot fi acute sau cronice, iar impactul lor poate fi semnificativ atât asupra lucrătorilor, cât și asupra familiilor acestora sau companiilor la care lucrează.
În cadrul acestui articol realizat de echipa Euramis, o firmă de protecția muncii București, îți propunem să discutăm despre cele mai frecvente boli profesionale din lume.
Poate părea ciudat, dar când vine vorba despre boli profesionale, puține altele sunt la fel de comune precum azbestoza. Azbestoza este o afecțiune respiratorie cauzată de inhalarea fibrelor de azbest. Această substanță este utilizată în mod obișnuit în construcții, izolații și alte aplicații industriale, iar expunerea la aceasta poate duce la probleme respiratorii, cum ar fi tusea cronică. Azbestoza poate fi o boală letală pentru unele persoane și este asociată cu un risc crescut de cancer pulmonar.
Tot din categoria bolilor respiratorii, putem vorbi și despre silicoza. Silicoza este o afecțiune pulmonară cauzată de inhalarea particulelor de siliciu. Aceste particule sunt frecvent întâlnite în minerit, construcții și alte activități industriale. Simptomele silicozei includ o tuse cronică și slăbiciune generală. Silicoza crește riscul de infecții respiratorii și cancer pulmonar și în multe cazuri este o boală letală.
Pneumonita de hipersensibilitate este o afecțiune respiratorie cauzată de expunerea la agenți iritanți, cum ar fi praful de lemn, mucegaiurile și bacteriile. Simptomele sale includ tuse, febră și dificultăți de respirație. Dintre cele enumerate până acum, este o boală mai puțin periculoasă, dar, pe termen lung, poate determina și apariția altor afecțiuni pulmonare.
Fibroza pulmonară este de asemenea o afecțiune respiratorie cronică ce nu trebuie neglijată. Ea este caracterizată prin cicatrizarea țesutului pulmonar. Aceasta poate fi cauzată de expunerea la substanțe toxice sau iritante, cum ar fi prafurile minerale sau substanțele chimice. Ca simptome se manifestă exact la fel ca și celelalte boli ale sistemului respirator descrise mai devreme și de aceea este greu de identificat fără un control de specialitate.
Și în final, cancerul pulmonar poate fi și el inclus în topul celor mai frecvente afecțiuni respiratorii cauzate de condițiile improprii de la locul de muncă. Cancerul pulmonar este o afecțiune în care celulele din plămâni încep să crească necontrolat și să se răspândească în alte părți ale corpului. Aceasta poate fi cauzată de expunerea la substanțe toxice sau iritante, cum ar fi azbestul și fumul de tutun.
Bolile de piele sunt și ele foarte frecvente în rândul lucrătorilor din diferite industrii, mai ales în cazul celor care au contact direct cu diferite substanțe iritante. Lucrătorii din industria curățeniei sau din construcții, pot fi expuși la substanțe care pot cauza iritații ale pielii, eczeme și alte afecțiuni. Aceste condiții pot fi dureroase și pot duce la probleme de sănătate pe termen lung.
Lucrătorii expuși la zgomote puternice în timpul activității profesionale pe termen lung își pot pierde auzul odată cu trecerea timpului. Aceasta poate fi o afecțiune permanentă și poate afecta capacitatea de a comunica și de a lucra în anumite medii.
Există și multe domenii de lucru unde lucrătorii se expun în mod frecvent la radiații. De exemplu, lucrătorii din industria nucleară și alte domenii care implică expunerea la radiații se expun la riscuri mari pentru sănătatea lor fizică. Aceste riscuri includ cancer, probleme respiratorii, boli de piele și alte afecțiuni.
În funcție de domeniul de lucru, persoanele angajate pot dezvolta și tulburări musculo-scheletice. Tulburările musculo-scheletice sunt afecțiuni care afectează oasele, mușchii, tendoanele și articulațiile. Acestea sunt frecvente în profesii care implică ridicarea, transportul și manipularea greutăților. Simptomele pot include durere, rigiditate și dificultăți de mișcare.
Dacă ești angajator, pentru a-ți feri lucrătorii de toate aceste probleme grave, trebuie să faci tot posibilul să le oferi un mediu de lucru cât mai sigur și cât mai confortabil. De multe ori însă, este greu să faci acest lucru pe cont propriu, dar dacă îți dorești ce-i mai bun pentru angajații tăi, poți colabora eficient cu o firmă specializată în servicii de protecția muncii, așa cum este Euramis.
Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…
Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…
Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…
În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…
Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…
În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…