Substantele periculoase, sub orice forma, gazoasa, lichida sau solida, care prezinta un risc pentru sanatatea sau siguranta lucratorilor – pot fi gasite in aproape toate locurile de munca. In toata Europa, milioane de muncitori vin in contact cu agenti chimici si biologici care le pot afecta sanatatea si starea de bine.
De fapt, 15% dintre lucratorii din UE, ca parte a serviciului lor, lucreaza cu substante periculoase si un alt procent de 15% in conditii in care sunt expusi la fum, praf sau alte noxe.
Unele substante extrem de periculoase, cum ar fi azbestul, care cauzeaza cancer pulmonar si alte boli respiratorii fatale – sunt acum interzise sau se afla sub control strict. Cu toate acestea, alte substante nocive sunt inca utilizate pe scara larga, iar legislatia este mereu actualizata pentru a se asigura ca riscurile asociate acestora sunt gestionate in mod corespunzator.
Problemele de sanatate cauzate de lucrul cu substante periculoase variaza de la iritatii usoare ale pielii si ochilor la efecte grave, cum ar fi malformatii congenitale si cancer. Efectele pot fi acute sau pe termen lung, iar unele substante pot avea un efect cumulativ (sinergic). Unele dintre cele mai comune pericole sunt: otravire, alergii, boli de piele, afectiuni respiratorii, cancer, probleme si defecte congenitale.
Boli profesionale si boli legate de profesiune
Bolile profesionale sunt afectiunile determinate de factori nocivi fizici, chimici, biologici, existenti in procesele de munca, si de suprasolicitarea diferitelor organe, aparate si sisteme ale organismului in indeplinirea sarcinilor de serviciu. In categoria de boli profesionale intra si afectiunile suferite de elevi, studenti si ucenici in timpul efectuarii practicii profesionale.
Legislatie: Norma Metodologica de aplicare a Legii SSM nr. 319/2006 (HG 1425/2006 actualizata inclusiv cu HG 955/2010 si HG 1242/2011)
In anexa 22 din norma metodologica mentionata mai sus, sunt enumerate 15 categorii de boli profesionale ale caror declarare si evidenta sunt obligatorii, cum ar fi: neoplazii, boli si modificari hematologice nonmaligne, afectiuni psihice si comportamentale, boli neurologice, boli ale analizatorului vizual, boli ale analizatorului auditiv, boli ale aparatului cardiovascular, boli ale aparatului respirator, bolile ficatului, boli ale pielii si tesutului subcutanat, boli ale sistemului musculo-scheletic si ale tesutului conjuctiv, boli ale aparatului excretor, boli infectioase si parazitare.
Pe langa bolile profesionale exista si boli legate de profesiune, care au drept cauza atat conditiile de munca, cat si din afara conditiilor de munca, de ex: durerile la nivelul coloanei vertebrale pot fi provocate de efortul fizic de la locul de munca, dar si de cel de acasa, din afara orelor de munca. Aceste categorii de boli sunt descrise in anexa 23 si prezentate mai jos:
BOALA LEGATA DE PROFESIUNE | FACTORI PROFESIONALI CAUZALI |
Hipertensiune arteriala | Zgomot, vibratii, temperatura si radiatii calorice crescute, suprasolicitare neuropsihica si altele |
Boala cardiaca ischemica | Suprasolicitari fizice si neuropsihice crescute si altele |
Varice ale membrelor inferioare complicate cu tulburari trofice sau cu tromboflebite | Ortostatism prelungit static sau asociat cu manipulare de greutati |
Afectiuni respiratorii cronice nespecifice | Pulberi, gaze iritante si altele |
Afectiuni digestive | Temperatura crescuta, zgomot, noxe chimice si altele |
Afectiuni osteo-musculo-scheletice (lombalgii, cervico-scapulalgii si altele) | Microclimat nefavorabil, vibratii, efort fizic crescut, postura incomoda, efect traumatic mecanic si altele |
Nevroze si alte afectiuni neuropsihice | Zgomot, vibratii, noxe chimice, suprasolicitare neuropsihica si altele |
Cunoasterea exacta a bolilor profesionale, ca si a bolilor legate de profesiune, constituie informatia de baza in evaluarea starii de sanatate a angajatilor in raport cu factorii de risc, precum si in vederea stabilirii unor masuri eficiente de prevenire.
Comunicare buna si activitati de preventie a bolilor profesionale
Pentru a asigura siguranta in munca acestora, lucratorii ar trebui sa fie informati cu privire la:
Activitatile de preventie a bolilor profesionale sunt prezentate in Planurile de prevenire si protectie intocmite in urma evaluarii riscurilor de la locurile de munca. Principalele directii de actiune sunt:
Activitatile de preventie secundara a bolilor profesionale au ca scop diagnosticarea precoce a imbolnavirilor profesionale, chiar inainte ca muncitorul sa prezinte simptome.
Activitati de preventie tertiara a bolilor profesionale presupun managementul clinic al angajatilor bolnavi in vederea maximizarii capacitatii lor de munca si recuperarii lor, imbunatatirea prognosticului pe termen lung. In cadrul acestor activitati sunt incluse acordarea primului ajutor, tratarea bolilor profesionale, alte masuri de reabilitare.
Cum ne protejam lucratorii si afacerea
Pentru a proteja lucratorii de bolile profesionale, primul pas este de a efectua o evaluare a riscului la locurile de muncă. Apoi, trebuie luate masuri pentru a elimina sau a reduce riscurile in masura in care aceasta este posibil.
De asemenea, angajatorii trebuie sa ia in considerare grupuri de persoane vulnerabile, cum ar fi lucratorii tineri, femeile insarcinate sau care alapteaza, persoanele pentru care este necesara o protectie speciala prin lege. Adgajatorii, trebuie, de asemenea să monitorizeze realizarea măsurilor de prevenire a bolilor profesinale, măsuri care sunt cuprinse in Planuri de prevenire si protecție.
Euramis Consulting, serviciu extern de prevenire si protecție, cu activitate de peste 20 de ani, efectuează evaluări ale riscurilor profesionale, întocmește Planuri de măsuri de prevenire și protecție care sunt obligatorii. Lipsa evaluării riscurilor și a Planurilor de prevenire și protecție sunt sancționate prin Legea 319/2006 a securității și sănătății în muncă. Clienții Euramis Consulting sunt puși la adăpost de aceste sancțiuni acordate de ITM – uri și salariații sunt mulțumiți datorită stării de bine existente la locul de munca în urma implementării măsurilor preventive.
Nedeclararea bolilor profesionale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 de lei la 6.000 de lei, potrivit art. 39 alin. (6), lit. b) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.
Bolile legate de profesiune nu se declara. Acestea se dispensarizeaza medical si se comunica angajatorilor sub forma rapoartelor medicale nenominalizate privind sanatatea lucratorilor, in vederea luarii masurilor tehnico-organizatorice de normalizare a conditiilor de munca.
Intoxicatia acuta profesionala, respectiv starea patologica aparuta brusc, ca urmare a expunerii organismului la noxe existente la locul de munca, se declara, se cerceteaza si se inregistreaza atat ca boala profesionala, cat si ca accident de munca. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei, potrivit art. 39, alin (8), lit. b) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006.
EURAMIS CONSULTING iti sta la dispozitie cu consultanta personalizata in domeniul SSM-SU pentru a beneficia de o activitate eficienta de protectia muncii care sa-ti protejeze atat capitalul uman, cat si afacerea.
Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…
Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…
Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…
În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…
Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…
În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…