Cum să-ți încurajezi angajații  să poarte echipament individual de protecție și ce să faci dacă refuză să poarte?

Una din primele întrebări cu privire la EIP pe care și le pun majoritatea angajatorilor este: cine poartă vina pentru o accidentare dacă un angajat nu poartă EIP furnizat. Pentru un angajator însă, principala prioritate trebuie să fie prevenirea rănirii prin asigurarea unei utilizări adecvate și consecvente a EIP de către toți angajații care trebuie…

Cei mai frecvent întâlniți factori de risc în activitatea de la birou

La prima vedere, gândind din perspectiva sănătății și securității în muncă, s-ar părea că angajații care își desfășoară sarcinile de muncă la birou sunt cei mai feriți de producerea accidentelor de muncă și dezvoltarea bolilor profesionale. Dar în realitate, chiar și aceștia, cu toate că într-adevăr beneficiază de un mediu de lucru mai sigur și…

Care sunt cele mai frecvente cauze ale accidentelor de muncă?

Există nenumărate cauze care pod conduce la producerea unui accident de muncă, dar, conform statisticilor, unele dintre ele au loc mai frecvent decât altele. Se pare că majoritatea accidentelor de muncă se datorează din cauza unor greșeli efectuate de executantul sarcinilor de lucru, iar din punct de vedere legal, factorii producerii acestor accidente sunt considerați…

Ce trebuie să știi despre accidentele de muncă din perspectiva SSM?

Potrivit legislației, accidentele de muncă reprezintă vătămarea violentă a organismului sau intoxicația acestuia în timpul procesului de muncă sau în momentul îndeplinirilor unor sarcini de muncă. Pentru ca o vătămare sau o intoxicație să poată fi considerată accident de muncă, aceasta trebuie să conducă la o perioadă de incapacitate de muncă de cel puțin 3…

Cine face parte din Comitetul SSM?

Cine face parte din Comitetul SSM? SSM este acronimul pentru Securitate și Sănătate în Muncă. El se referă la totalitatea activităților desfășurate într-o instituție ce au ca scop final asigurarea unor condiții optime de desfășurare a procesului de muncă pentru angajați. Aceste activități trebuie desfășurate pentru a se elimina orice factor de risc care amenință…

Drepturile și obligațiile angajatorilor care adoptă regimul de telemuncă pentru salariații lor

Drepturile și obligațiile angajatorilor care adoptă regimul de telemuncă pentru salariații lor   Telemunca a fost propusă și în România ca soluție viabilă de oprire a răspândirii infecției cu virusul COVID-19 în rândul companiilor cu mulți angajați. Din punct de vedere legal, telemunca nu este un concept nou, ea fiind reglementată prin Legea nr. 81/2018…

Cine trebuie să efectueze instruirea periodică la locul de muncă?

Cine trebuie să efectueze instruirea periodică la locul de muncă? Scopul instruirii periodice a angajaților la locul de muncă este reîmprospătarea cunoștințelor cu privire la normele de protecție a securității și sănătății în muncă. Această instruire trebuie efectuată în mod periodic în funcție de tematicile întocmite de către angajator. Prin natura poziției sale, angajatorul trebuie…