Stiri

Dependenta de alcool si droguri de care sufera unii angajati poate avea o serie de efecte negative asupra afacerilor.

Comportament si relationare

 

Comportamentul neadecvat poate perturba lucrul si poate duce la tensiuni si frustrari la locul de munca.

Relatiile cu clientii sunt de asemenea afectate. Dependenta de alcool si droguri are un impact negativ asupra vietii de familie, care afecteaza la randul ei performanta la locul de munca.

 

Moralul

 

Problemele de dependenta sunt adesea ignorate si afecteaza in mod negativ moralul personalului.

Drogurile și alcoolul pot schimba în mod dramatic comportamentul unei persoane, iar aceste schimbări negative de personalitate pot afecta moralul la locul de muncă. De exemplu, cel dependent de alcool sau droguri poate fi letargic, defensiv sau temperat. Acesta poate suferi de stres din cauza unor probleme financiare, se poate plânge de probleme de la domiciliu sau poate da vina pe colegii săi pentru propriile greșeli și neajunsuri. Uneori, cel dependent își va neglija igiena și aspectul personal și poate prezenta simptome de mahmureală.

 

Absenteismul

 

Zilele de absenta din cauza mahmurelii tulbura bunul mers al sarcinilor la locul de munca si pot duce la pierderea unor sume semnificative.

 

Performanta

 

Alcoolul reduce capacitatea de concentrare si afecteaza performanta la locul de munca, inclusiv procesul decizional. Alte efecte includ: reducerea performantei competentelor profesionale, diminuarea calitatii muncii si slabirea motivatiei si a discernamantului. Abuzul de cocaina poate creste in prima faza vigilenta, dar pe termen lung afecteaza concentrarea si memoria (si conform unor cercetari recente, distruge celulele nervoase).

 

Sanatatea

 

Abuzul de alcool si de droguri este sursa unei serii de probleme de sanatate: afectiuni ale ficatului, tulburari cognitive, disfunctii ale stomacului, tensiune ridicata, probleme sexuale si multe altele. Alcoolul este un drog de tip depresiv care poate afecta starea de spirit si poate cauza iritabilitate, determinand adesea absenteismul, pe motiv de boala.

 

Siguranta la locul de munca

 

Chiar si cantitati mici de alcool sau orice alt drog contribuie la pierderea simtului coordonarii, o viteza de reactie redusa, probleme de vedere si de judecata, iar toate acestea cresc riscul producerii unui accident de munca. Evaluarile de riscuri privind securitatea muncii, rareori iau in considerare acest factor de risc.

 

Reglementari legale privind abuzul de droguri

 

Ministerul de Sanatate si Siguranta din Marea Britanie a publicat 2 rapoarte:

Abuzul de droguri la locul de munca – Ghid pentru angajatori

http://www.hse.gov.uk/pubns/indg91.pdf

Un ghid despre alcool pentru angajatori

http://www.hse.gov.uk/pubns/indg240.htm

Desi aceste rapoarte nu se aplica in Romania, ele sunt o resursa utila pentru managerii vorbitori de limba engleza.

 

Beneficiile prevenirii consumului de droguri si alcool

 

Cele doua rapoarte mentioneaza beneficiile pe care o buna gestionare a eliminarii consumului sau cel putin a limitarii abuzului de alcool si droguri la locul de munca, le are asupra angajatorilor si a afacerii.

Desi Romania a adoptat prin procesul de integrare in UE o legislatie privind sanatatea, asemanatoare celei engleze, se remarca lipsa unor linii directoare comparabile cu cele din Marea Britanie in acest moment.

Adaptat dupa “ Abordarea problemelor de alcool la locul de munca” de Dr. Michael G. McCann Consiliu de Directori, Spitalul Castle Craig.

 

Solutii practice propuse de EURAMIS

 

In lipsa unei legi speciale sau a unor linii directoare specifice, EURAMIS va propune adoptarea unui Plan de masuri privind eliminarea/limitarea consumului de alcool si droguri la locul de munca.

 

Succesiunea actiunilor Planului de masuri (5 pasi):

 

1. Emiterea unei Decizii privind angajamentul managementului de a interzice consumul de alcool si droguri la locul de munca. Decizia este intemeiata pe prevederi din legislatia romana in domeniul SSM si Codul muncii in vigoare. Modelul unei astfel de decizii poate fi furnizat gratuit, la cerere, de catre clientii EURAMIS.

2. Elaborarea unei Proceduri practice prin care se duce la indeplinire Decizia privind angajamentul managementului de a interzice consumul de alcool si droguri la locul de munca. Procedura contine actiuni concrete de eliminare a consumului de droguri si alcool la locul de munca, instrumente de lucru, persoane responsabile cu implementarea, resurse, termene de executie, monitorizare si control, sanctiuni in caz de nerespectare a Deciziei si Politicii SSM a managementului companiei respective. Procedura are caracter preventiv, continand actiuni care se implementeaza inca din faza de recrutare/selectie personal. Procedura este livrata la cerere gratuit pentru clientii EURAMIS.

3. Comunicarea Deciziei/Procedurii in cadrul sedintelor Comitetului de securitate si sanatate in munca (CSSM -la companii cu peste 50 salariati). La companii care nu au organizat Comitet de securitate si sanatate in munca, comunicarea se va face prin intermediul reprezentantilor salariatilor si/sau lucratorului desemnat cu activitati de prevenire si protectie. EURAMIS asista clientii proprii la sedinte CSSM si la procesele de comunicare, consultare, instruire in cadrul companiilor mici sau microintreprinderilor (asistenta poate fi si de tip online cu costuri neglijabile pentru orice angajator).

4. Includerea in Tematicile de instruire si in Planul de prevenire si protectie a prevederilor legale si deciziilor/ actiunilor interne prin care compania respectiva actioneaza pentru interzicerea consumului de droguri si alcool la locul de munca.

5. Corectii / imbunatatiri periodice obtinute prin monitorizare si feedback din partea salariatilor si a managerilor de nivel mediu.

 

NOTA: Companiile care sunt confruntate cu situatii reale de consum de droguri si alcool la locurile de munca, trebuie sa reconsidere lucrarile de evaluare a riscurilor de accidentare, modificand documentatiile SSM prin luarea in calcul a acestui factor de risc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment