Blog

Mai suntem oare marcați de tragicul eveniment din noaptea de 30.10.2015, sau am uitat deja? Cu toții am fost afectați emoțional, este uman, este firesc să fie așa. Ne întrebăm cu uimire cum a fost posibilă o astfel de catastrofă? De ce s-a plătit un preț imens, nemăsurat, în victime omenești? Ce poate fi mai de preț decât viața unui om? Supraviețuitorii sunt fie mutilați pe viaţă, fie vor rămâne cu traume fizice si psihice ireversibile pe care nimic și nimeni din lume nu le va putea alina… Câte planuri spulberate, câte aripi frânte la acești tineri… (nu trebuie judecați sub nici o formă, chiar dacă nu ne place rock-ul).

Cu toții suntem de acord că: „Ceva nu este în regulă!”, „Trebuie să se schimbe ceva!”, ”Aşa nu se mai poate!”. Sunt exclamații care vin din revoltă, din durere, din neputință. Neputința de a mai schimba ceva post factum…

Ce am putea totuși face de acum încolo, ce ar trebui să schimbăm? Dincolo de emoții, răspunsul rațional este rece și simplu:

SĂ NE SCHIMBĂM MENTALITATEA. Este greu? Da, este cel mai greu! Nu este imposibil, pentru că suntem inzestrați de Dumnezeu cu capacitatea de a raționa, de a ne controla gândurile și a ne modela caracterul ! De a vedea calea cea dreaptă…atunci când chiar trebuie să facem o schimbare în viața noastră! Câte astfel de evenimente mai trebuie să se producă pentru a genera un efort colectiv, asumat de fiecare cetățean în parte, pentru a fi mai responsabili, pentru a fi mai serioşi, mai puțin lacomi? Câți oameni nevinovați mai trebuie să moară pentru a înțelege că banul nu este cel mai important lucru din viața noastră ? Ce ar trebui să se mai întâmple pentru ca noi să respectăm legile, regulile, normele. Să dăm dovadă de mai multă moralitate, să nu mai dăm şi să nu mai primim mită. E atât de urât cuvântul șp…., e de-a dreptul monstruos, dar el există și ne folosim de el ca de cel mai firesc lucru din lume. Ce ironie…transformăm zi de zi, din ce în ce mai mult…nefirescul în firesc…când ar trebui să scoatem din mentalitatea noastră colectivă acea sintagmă nefericită „Lasă că merge și așa…”.

Altfel spus să AVEM și noi, românii, o CULTURĂ a securității muncii, a respectării normelor și regulilor de prevenire a accidentelor și incendiilor care ne păzesc viața și calitatea acesteia!

Lumea în care trăim este plină de tot felul de riscuri. Cât o să le mai ignorăm și o să trăim și o să muncim la voia întâmplării?

Nu ne putem numi profesioniști, în orice meserie și activitate dacă ignorăm regulile și măsurile de prevenire. Scopul acestui articol este mai de grabă acela al unui apel cât se poate de vehement pentru o schimbare „colectivă” de mentalitate și implicit de comportament, la nivel de societate, în ansamblu.

De aceea vom face doar o enumerare neexhaustivă a abaterilor de la Normele PSI și a reglementărilor încălcate.

În esență, spațiul respectiv poate fi definit fără ezitare ca fiind o capcană mortală, o improvizație totală, o aglomerare de abateri de tot felul, sau altfel spus nu poți găsi ceva ce s-ar fi respectat în materie de măsuri de prevenire PSI.

Abateri:

  1. Lipsa cererii de autorizare PSI;
  2. Lipsă căi și ieșiri (uși) de evacuare de urgență;
  3. Lipsă de mijloace de apărare împotriva incendiilor, stingătoare, spinklere, detectoare de fum, sisteme de alarmare în caz de incendiu, hidranți interiori și exteriori, trape de evacuare fum și gaze arse;
  4. Materiale de construcție / finisaje inadecvate, combustibile;
  5. Lipsa unei grupe de primă intervenție organizată de administratorul spațiului;
  6. Nerespectarea regimului materialelor pirotehnice;
  7. Nerespectarea regulilor la lucru/efectelor cu foc deschis;
  8. Spațiu impropriu chiar prin faptul că este la subsol;
  9. Lipsă acces autospeciale;
  10. Lipsă plan de evacuare;
  11. Lipsă iluminat de siguranță cu indicarea căilor și ușilor de evacuare de urgență.
  12. Depășirea cu mult peste limită a numărului maxim de utilizatori ai spațiului în condiții de securitate, în special legat de timpul și fluxurile de evacuare de urgență

Reglementări legale încălcate:

  1. Legea 307/2006
  2. OMAI 163/2007
  3. OMAI 166/2010
  4. OMAI 3/2011
  5. HG 1739/2006 modif cu HG 19/2015
  6. NORMATIV P118/2014

Echipa EURAMIS vă dorește o zi de muncă în siguranță și… Nu uitați: Siguranța la locul de muncă depinde și de voi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment